Algemeen

·      Wat houdt Intervat in ?  

·      Welke btw-documenten kan ik via Intervat indienen ?  

·      Heb ik bepaalde software nodig om Intervat te kunnen gebruiken ?  

·      Op welke manier wordt de vertrouwelijkheid van mijn btw-document verzekerd ?  

·      Wat is een digitale handtekening ?  

·      Wat is een digitaal certificaat ?  

·      Waar kan ik een digitaal certificaat bekomen ?  

·      Over welk type digitaal certificaat moet ik beschikken om een btw document te kunnen indienen via Intervat ?  

·      Welke procedure moet ik volgen om een digitaal certificaat te verkrijgen ?  

·      Kan ik ook gebruik maken van mijn elektronische identiteitskaart ?  

·      Kan ik ook gebruik maken van mijn elektronische “vreemdelingenkaart” ?

·      Kan iemand anders een btw-document indienen in mijn plaats ?  

·      Kan een bediende van een boekhoudkantoor voor de belastingplichtigen waarvoor het kantoor gemachtigd is, een btw-document indienen met zijn persoonlijke e-id kaart ?

·      Kan de bediende van een firma, een btw-document indienen met zijn persoonlijke e-id kaart ?




 

Wat houdt Intervat in ?

 

Intervat bevat 5 modules die u toelaten volgende btw-documenten elektronisch in te dienen :

-      periodieke btw-aangifte (doc. 625)

-      klantenlisting (doc. 725)

-      intracommunautaire opgave (doc. 723)

-      aanvraag tot terugbetaling van btw betaald in het buitenland

-      opgave van intracommunautaire levering van nieuwe vervoermiddelen

Als leidraad voor het ontwikkelen van deze toepassing werden volgende regels gehanteerd : 

·      De toepassing maakt het de belastingplichtigen mogelijk om op een veilige manier de bovenvermelde types documenten elektronisch in te dienen. Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van een digitale handtekening gekoppeld aan een digitaal certificaat of de elektronische identiteitskaart (e-id).

·      Teneinde een maximale toegankelijkheid voor de eindgebruiker te garanderen, wordt er gebruik gemaakt van gestandaardiseerde technologieën zodat geen bijkomende investering door de eindgebruiker nodig is.

·      Er vinden validaties plaats bij het invoeren van de gegevens zodat geen documenten met blokkerende fouten worden verstuurd die de verwerking zouden beletten.

·      Er wordt voor elk ontvangen document een elektronisch en gecertificeerd ontvangstbewijs afgeleverd door de administratie.

·      Men moet zich niet op voorhand inschrijven om van de toepassing gebruik te kunnen maken, men maakt immers gebruik van de e-id of erkende digitale certificaten en de digitale handtekening.

 

 

Welke btw-documenten kan ik via Intervat indienen ?

 

Via Intervat kan u volgende documenten indienen :

-      maandelijkse of trimestriële periodieke btw-aangifte (doc. 625)

-      jaarlijkse klantenlisting (doc. 725)

-      maandelijkse, trimestriële of jaarlijkse intracommunautaire opgave (doc. 723)

-      aanvraag tot terugbetaling van btw betaald in het buitenland

-      trimestriële opgave van intracommunautaire levering van nieuwe vervoermiddelen

 

Heb ik bepaalde software nodig om Intervat te kunnen gebruiken ?

 

Neen, u heeft geen specifieke software nodig om Intervat te gebruiken.

 

Op welke manier wordt de vertrouwelijkheid van mijn btw-document verzekerd ?

 

Alle communicatie tussen uw pc en de website (de server) verloopt gecodeerd waardoor niemand, behalve de verzender en de ontvanger, weet wat er verstuurd wordt.

 

Wat is een digitale handtekening ?

 

Voor het plaatsen van een digitale handtekening wordt beroep gedaan op de technologie van asymmetrische versleuteling. Hiervoor moet degene die een digitale handtekening wil plaatsen over een sleutelpaar beschikken dat bestaat uit een geheime sleutel (die dus enkel door de gebruiker gekend is) en een publieke sleutel (die voor iedereen toegankelijk is via een soort gele gids).

Een digitale handtekening is het resultaat van het toepassen van een ingewikkelde wiskundige berekening op de gegevens die u digitaal tekent door middel van de geheime sleutel, waarvan u de enige bent deze geheime sleutel kent en bezit. Deze digitale handtekening wordt samen met de gegevens doorgestuurd naar de bestemmeling.
De bestemmeling kan op zijn beurt nagaan op basis van de verstuurde gegevens en het digitaal certifica
at van de verzender of de digitale handtekening geplaatst werd door de verzender en of er tijdens het versturen niets veranderd werd aan de inhoud van de gegevens.

De ontvanger van de gegevens heeft op deze manier dus de garantie dat : 

·      de verzender werkelijk degene is die hij beweert te zijn (de identiteit van de verzender ligt onomstotelijk vast) ; 

·      de verzender de digitale handtekening geplaatst heeft (de verzender kan niet beweren dat hij niet degene is die het document verstuurd heeft) ; 

·      de inhoud van het document identiek is aan hetgeen dat de verzender getekend heeft.

Wat is een digitaal certificaat ?

 

Een digitaal certificaat is te vergelijken met een digitale identiteitskaart, waarop een beperkt aantal gegevens voorkomen met betrekking tot de houder van het certificaat (de identiteit van de houder, de publieke sleutel die verbonden is met de houder van het certificaat, de geldigheidsduur van het certificaat, de klasse van het certificaat).

 

Waar kan ik een digitaal certificaat bekomen ?

 

Een digitaal certificaat wordt uitgereikt door een Certificatie Autoriteit, die als een onafhankelijke partij optreedt. De twee partijen die een digitaal certificaat gebruiken, moeten voldoende vertrouwen hebben in deze Certificatie Autoriteit en in de procedures die gevolgd worden om de identiteit van de gebruiker van het certificaat te garanderen.

Gezien het feit dat de FOD Financiën zelf digitale certificaten gebruikt, kan ze de rol van Certificatie Autoriteit (het uitreiken van digitale certificaten) dus niet op zich nemen, omdat ze anders rechter en partij is in geval van een geschil.

Voor het ogenblik zijn er, in het kader van het project Intervat, drie Certificatie Autoriteiten die de standaarden naleven met betrekking tot het gebruik van digitale certificaten en digitale handtekeningen.

·      Global Sign

·      ISABEL

·      Certipost

U kan ook toegang krijgen via uw elektronische identiteitskaart. Hiervoor hebt u een kaartlezer en software nodig. Meer inlichtingen kan u vinden op http://readers.eid.belgium.be

 

Over welk type digitaal certificaat moet ik beschikken om een btw document te kunnen indienen via Intervat ?

 

Binnen de digitale certificaten worden er verschillende types (niveaus) onderscheiden. Om een btw document te kunnen indienen via Intervat moet u een certificaat klasse 3 bezitten.
Dit betekent dat de Certificatie Autoriteit eist dat u zich persoonlijk aanmeldt bij één van haar contactpunten.

 

Welke procedure moet ik volgen om een digitaal certificaat te verkrijgen ?

 

Voor het aanvragen van een certificaat Klasse3, wordt vereist dat er een eenduidige identificatie gebeurt van de persoon die het certificaat aanvraagt. Deze identificatie gebeurt door een Registratie Autoriteit.
Het is dus de bedoeling dat u zich persoonlijk aan
biedt bij deze Registratie Autoriteit. Om te weten welke formaliteiten juist moeten vervuld worden bij het aanvragen van een bruikbaar digitaal certificaat dient u zich te richten tot één van de drie betrokken Certificatie Autoriteiten. Op de website van Global Sign, ISABEL en Certipost staat in detail beschreven welke stappen u moet zetten om een digitaal certificaat aan te vragen.

 

Kan ik ook gebruik maken van mijn elektronische identiteitskaart ?

 

Ja, u kan gebruik maken van uw elektronische identiteitskaart om uw btw-document in te dienen. Hiervoor heeft u een kaartlezer en uiteraard een elektronische identiteitskaart (e-id) nodig. Indien u gebruik wil maken van uw e-id kiest u voor “authenticatie via elektronische identiteitskaart”. Meer info over de e-id en het installeren van een kaartlezer vindt u op http://readers.eid.belgium.be

Een minderjarige kan geen gebruik maken van de e-id om een digitale handtekening te plaatsen. Op het moment dat deze meerderjarig wordt, zal men zich naar de bevoegde gemeentelijke dienst moeten begeven om de e-id hieraan aan te passen.

 

Kan ik ook gebruik maken van mijn elektronische "vreemdelingenkaart" ?

 

Ja, ook de elektronische vreemdelingenkaart laat toe om een digitale handtekening te plaatsen.

 

Kan iemand anders een btw-document indienen in mijn plaats ?

 

Ja, iemand anders kan een btw-document in uw plaats indienen (bijvoorbeeld uw boekhouder). Deze indiener moet een attest kunnen voorleggen waaruit blijkt dat hij de volmacht heeft om de btw-documenten in uw plaats in te dienen. In geval van frauduleuze aangifte, is het voor de administratie eenvoudig om te weten wie de betreffende documenten onrechtmatig heeft opgestuurd omdat deze de elektronische handtekening van de indiener dragen.

 

Kan een bediende van een boekhoudkantoor een btw-document indienen met zijn persoonlijke e-id kaart ?

 

Ja, als het personeelslid op dat moment handelt in het kader van zijn werknemerscontract en hij de opdracht en machtiging heeft gekregen van zijn werkgever. Hiervoor moet geen aparte volmacht meer worden ingediend, de volmacht op naam van de werkgever gedaan door de mandaatgever, volstaat (een kopie daarvan werd in principe reeds bezorgd aan het btw-controlekantoor waarvan de mandaatgever afhangt).

Er wordt wel op gewezen dat enkel het personeelslid die de documenten heeft ingediend, deze documenten zal kunnen consulteren via de Intervat-toepassing (de te consulteren documenten zijn immers verbonden aan het certificaat van de e-id kaart die werd gebruikt bij de verzending). Dit kan eventueel moeilijkheden met zich meebrengen bij afwezigheid van het betrokken personeelslid of bij verandering van werkgever.

Om problemen van deze aard te voorkomen, is het mogelijk om certificaten klasse 3 te gebruiken.

Kan de bediende van een firma, een btw-document indienen met zijn persoonlijke e-id kaart ?

 

Ja, als het personeelslid op dat moment handelt in het kader van zijn werknemerscontract en hij de opdracht en machtiging heeft gekregen van zijn werkgever. Hiervoor moet geen volmacht worden ingediend.

Er wordt wel op gewezen dat enkel het personeelslid die de documenten heeft ingediend, deze documenten zal kunnen consulteren via de Intervat-toepassing (de te consulteren documenten zijn immers verbonden aan het certificaat van de e-id kaart die werd gebruikt bij de verzending). Dit kan eventueel moeilijkheden met zich meebrengen bij afwezigheid van het betrokken personeelslid of bij verandering van werkgever.

Om problemen van deze aard te voorkomen, is het mogelijk om certificaten klasse 3 te gebruiken.